ABSTRACK RADIO SHOW - Aura Fresh interjú

2011.12.09. 17:49 | abstrack | Szólj hozzá!

 

A júniusi első adásban újfent egy olyan művészt mutatunk be nektek, akinek a nevével nemigen találkozhattok a csillogó-villogó klubesteket reklámozó utcai plakátokon. Csendesen alkotó művészember ő, akinek zenéje éppoly nyugodt és kiegyensúlyozott, mint ő maga. Aura Freshről van szó, aki számos elektronikus zenei stílusban és számos alteregóval alkot folyamatosan minőségi muzsikát.

Szia István, örülök, hogy rád esett ezúttal a választás. Bár nem látom soha a neved az agyonhájpolt bulik szórólapjain, mégis tudom, hogy amit csinálsz az érték, és mintha azt érezném, hogy az általad készített zenéket elő lehet venni meghallgatni majd 10, vagy 20 év múlva is. Mennyire befolyásol a trend és mennyire törekedsz tudatosan arra, hogy időtlen zenéket írj?

Sziasztok, köszönöm. Örülök, hogy így látjátok.
Magam sosem törekszem arra, hogy legyen „szavatossági ideje” a zenéimnek. Amikor az alkotási folyamat közepén vagyok, akkor arra koncentrálok, hogy az a track átadjon valamit, és hogy bele legyen kódolva az „üzenet”. Ha ez az üzenet esetleg még évek múlva is átjön, ez jó érzés és elmondható, hogy talán néha jó munkát is végez az ember.
J
Igyekszem nem követni a trendeket egy adott zenei irányzaton belül. Unalmasnak találnám a mások által kitaposott ösvényen való folyamatos haladást. Szerintem sokkal izgalmasabb végigjárni úgy egy felfedező utat, úgy, hogy gyakran nem is tudjuk, hogy hova érkezünk.

A bevezetőben érintettem, hogy több alteregód is van, nyilvánvalóan azért, mert mindegyik más zenei világot bont ki, továbbá több kiadónál is jelentek meg munkáid. Milyen neveken publikálsz, valamint az egyes címkékhez milyen hangzásvilág kapcsolható? Mondj erről nekünk valamit!

Aura Fresh alterego alatt a minimal tech/dubtechno/dubhouse muzsikáimat jelentetem meg 2004 óta (Deepchannel/DeepInDub, Super 6 Records, Xela, Uran97, Chord Plaza Records).
A Console 9 álnév a progressive house anyagaimat fedi le. 1999-től él ez a zenei projekt, a Hungarian House Only vol.4. válogatás óta (No Smoking Recordings, Purple Cat Digital, Synthactica Records) .
Inzah alteregoval a chillout remixeim jelennek meg.

Néhány válogatás, amikre sikerült felkerülni az elmúlt években:
Luxus, Lounge & Chill vol.2, Fashion Groove Deluxe, Vol.03, Ibiza Chillout Session Vol.07, Chill Out For Lounge Vol.01, Chill Me Baby Vol.02 (Deep House & Lounge Edition), Wellness, Spa And Chillout - Deluxe Edition.
Létezik még a Lacood alteregom is, amely a dubstep/breaks zenei projektem (Bad Sleeper Recordings).

Melyik alteregó alatt megjelenő munkáid tekinthetők a „szíved csücskének” – már ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről, illetve melyiket tartod a leginkább sikeresnek?

Érdekes kérdés. Hogy éppen melyikkel foglalkozom, melyikhez érzek késztetést, az erősen hangulatfüggő. Ha mégis választanom kell, akkor ez a Aura Fresh. A minimalista, dub-os hangzásvilágban tényleg szabadjára lehet engedni az alkotói fantáziát, pedig a műfaji korlátok miatt akár korlátozottak is lehetnének a lehetőségek. De annyiféleképpen szólalhatnak meg az akkordok, annyiféle mesterséges és természeti zajt lehet beintegrálni egy 4/4-es track alá (az effektezésről nem is beszélve), hogy a lehetséges variációk száma szinte korlátlan.
Szerintem a siker mindenkinek mást jelent. A siker az ami, boldoggá tesz.:)

Korábbi interjúkban is kíváncsiak voltunk, hogy a művészek milyen technikai háttérrel rendelkeznek, és azt miként használják fel arra, hogy kifejezzék önmagukat. Én tudom, de az olvasók többsége talán nem, hogy élő fellépéseid alkalmával nem használsz számítógépet, ami manapság sokaknak furcsának tűnhet, hisz a mai számítógépekben egy komplett stúdió futtatható szinte valós időben. Mi az oka, hogy hanyagolod a computert?

Természetesen én is használok számítógépet stúdiómunkákhoz. Egyértelmű, hogy megkerülhetetlen a zenében az alapozástól az utómunkákig.
 Napjainkban észrevehető, hogy gombamódra elszaporodtak a „gyümölcsös” live act-ek. Én próbálok ezen a téren megmaradni a célhardvereknél. Bár sok dolog függvénye, de hangzásbeli minőséget tekintve nincs különbség laptop és célhardveres live között. Viszont teljesen más érzés, amikor vasak vannak a kezed alatt. Mindegyik eszköz egy külön kis világ és mindnek megvan a maga szerepe a rendszerben.

Milyen hardvereket használsz és milyen megfontolásból? Gondolkoztál-e az eszközpark bővítésén? Mi az a kütyü, ami izgat mostanában, amivel a jelenlegi házi stúdió upgrade-elését el tudnád képzelni?


A live act setup-om az évek alatt folyamatosan változott/változik, jelen pillanatban így néz ki:

Akai MPC1000
NordMicro Modular
Boss RE20 Space Echo
Roland SH-32
Boss DD7 delay
Korg Kaoss Pad2
Yamaha MG82cx mixer

Házi stúdióban használt eszközök:
Lexicon MX200
BigKnob Echo Flex analog delay
EMU 1212M
EMU X-Board 61
Edirol UA-4 FX

ADA8000 8 ch AD/DA converter
PC, Buzz, Vsti-k.

Az eszközpark bővítése valószínűleg egy soha véget nem érő folyamat. Mindig lesz valami, ami éppen beleillene a setup-ba.
Valamikor a későbbiekben egy analóg moduláris rendszer lehet az, amire esetleg sor kerülhet. Nagy a választék: Buchla, Modcan, Doepfer, Mattson, Blacet, Paia, Serge, Cwejman, Analogue Solutions… De szerintem csak akkor fogok beruházni egy ilyen rendszerre, ha már nem akarok zenével foglalkozni.:)

Aki zenék írásával foglalkozik, az tudhatja, hogy egy-egy új eszköz mennyire sok kreatív ötletet indít meg az emberben. Ez nálad is hasonlóan működik? Mi tartja fenn folyamatosan a zeneíráshoz szükséges kreativitást? Mi az, ami inspiráló erőként hat rád?

A zeneírás is - mint minden kreatív alkotói tevékenység - inspirációkon alapul. Ez nálam lehet egy kép, egy éppen hallott természeti hang, egy film vagy akár egy élethelyzet, szóval szinte bármi. Aki foglalkozott már alkotással bármelyik képzőművészeti ágon, az tudja, hogy mindig van egy érzés belül, ami kifejezésre akar jutni. Fantasztikus az emberi agy, hogy képessé tesz arra, hogy az érzékszerveiddel átélt vagy akár át nem élt élményeket le tudd generálni a hangok nyelvére. Abban biztos vagyok, hogy ezt még nagypapa koromban is érezni fogom, de hogy min keresztül fogom kifejezésre juttatni, azt még nem tudom… J

Ha épp nem zenékkel foglalkozol, mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

Azt a kevés szabadidőt, ami van és nem zenéhez köthető, szeretem aktív szabadidős tevékenységekkel eltölteni.

Mondj nekünk néhány információt arról, hogy milyen készülőfélben lévő munkáid vannak és mikor várható a megjelenésük. Ha valaki élőben is szeretné meghallgatni Aura Fresh-t, akkor legközelebb hol teheti meg?

A Retrospective Zoology netlabel-en fog megjelenni egy remixem a Timequake - Dopamin című track-hez júniusban CD-n és mp3-ban. Szeptemberben az Entropy Records-nál egy dubtechno válogatásra kerül fel egy track-em. Labelemnél a Chord Plaza Records-nál sem áll meg a munka, itt augusztusban várható új megjelenés.
Az Alkotótáborban találkozunk júliusban.
J

A beszélgetés végeztével mit is kívánhatnék mást, mint sikeres megjelenéseket és jó hangulatú fellépéseket! Az Abstrack Rádio Show és a magam nevében is köszönöm az interjút.

Köszönöm a lehetőséget!

www.facebook.com/aurafresh
http://www.discogs.com/artist/Aura+Fresh
www.chordplazarecords.com
www.facebook.com/chordplazarecords
www.synthacticarecords.com

 

Interjút készítette: Fiba & Abstrack

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abstrack.blog.hu/api/trackback/id/tr123451726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása